Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.

Akkoord »  
Lees meer..
BLOG | SIMON KEIZER: “Wat een avond!”
17 April 2013

Volgens mij was ik een jaar of 12 oud toen ik Jaap de Witte belde met de vraag of hij mij gitaarles wilde geven. Via via had ik begrepen dat hij één van de beteren was op dat gebied en ik dacht wie niet waagt, wie niet wint. Jaap stemde hiermee in, waardoor ik vanaf toen elke dinsdagavond op de fiets stapte richting Jaap de Witte om bij hem op zolder de nodige riedeltjes te leren. Nou ja, élke dinsdag? Netto is het misschien één keer per maand geweest, omdat wij beide het wereldrecord ‘afmelden’ trachtten te verbeteren.

 

Van enige vriendschap was eigenlijk geen sprake. Het was puur een leraar-leerling relatie. Tot mijn zestiende heb ik les van hem gekregen. Op die leeftijd begon ik ook voorzichtig eigen liedjes te schrijven. De eerste probeersels heeft Jaap de Witte beoordeeld. Het zal iets zijn geweest in de trant van ‘vooral doorgaan’. 

 

Rond mijn zestiende was ik wekelijks in het bruisende uitgaansleven van Volendam te vinden. Dat bestond vooral uit kroegjes bezoeken waarin bandjes avondvullend aan het spelen waren. Schitterend vond ik dat. Kwalitatief op eenzame hoogte stonden de 3JS. Toen al. Tientallen keren heb ik hen de meest fantastisch covers zien spelen. Het inspireerde Nick en mij om zo’n vier jaar later zelf de stoute schoenen aan te trekken. Wij legden toen het voor hen zo bekende parcours af langs alle kroegen in Volendam.

 

Niet lang daarna gingen zowel de 3JS als wij, enigszins gelijktijdig, het avontuur aan om met een zelfgeschreven Nederlandstalig repertoire het land in te gaan. Samen met Jan Smit begonnen wij met zijn allen een eigen studio: de Votown Studio’s. We mochten ook samen de ‘harde kern’ zijn in het programma ‘Jan Smit, de zomer voorbij’. Het zorgde voor een innige band. Als klap op de vuurpijl zijn we vier jaar achtereen de hoofdsponsors geweest van FC Volendam onder de noemer ‘Votown Allstars’. Hiervoor gaven wij een jaarlijks concert in het FC Volendam stadion, waarbij ik altijd het zes-musketiers-gevoel bij mij droeg.

 

Afgelopen december gaf Jaap de Witte te kennen dat hij fysiek niet meer capabel was nog langer mee te touren met de 3JS. Een dreun moet dat zijn geweest. Hun theatertour ‘Bronnen’ zou dus opeens zijn laatste tour zijn. Na intern beraad werd besloten dat zijn zoon Jan de Witte de ideale opvolger zou zijn. En dat kan ik beamen. Sinds jaar en dag is hij een geweldige zanger en gitarist in de band Blue Velvet. En ook als componist kan hij goed uit de voeten. Het nummer ‘Stem in de verte’ van ons laatste album ‘Sterker’ komt bijvoorbeeld mede van zijn hand!

 

Afgelopen dinsdagavond was het dan zover. 16 april 2013 zal de boeken ingaan als: het laatste optreden van Jaap de Witte in de 3JS. Op de achtergrond zal hij wel gewoon betrokken blijven bij het schrijf- en opnameproces van de 3JS. Maar gister dus dat afscheid. Ik was erbij.

 

Een uitverkocht theater in Gouda was het toneel. Op het tweede balkon mocht ik het aanschouwen. Ik weet nu weer een antwoord als iemand vraagt wanneer ik voor het laatst gehuild heb. Tegen het einde van de show hield ik het namelijk niet meer droog. Ik speelde voor mezelf namelijk alle mooie muzikale momenten af, die ik samen met de 3JS heb beleefd. Iets wat Jaap zelf ongetwijfeld ook veel heeft gedaan de laatste tijd. Het mooiste moment van de avond was voorafgaand aan de toegift. Jaap de Witte nam het woord, bedankte iedereen, slikte even, en sprak de woorden: “Dames en heren, mag ik aan u voorstellen, de 3JS !! Bestaande uit Jaap Kwakman, Jan Dulles en... Jan de Witte!”.

 

 

Jaap, het ga je goed!

 

SimonTags: simon keizer, 3js, jaap de witte, gouda, uitverkocht theater, fc volendam,


GERELATEERD NIEUWS 

PLAATS EEN REACTIE